zaterdag 17 april 2010

Halmstadkonferensen 2010 - dl 4 Brita Lejon


Britta Lejon  - SD politicus Is de bibliotheek nog nodig in de huidige democratie

Bibliotheken hebben een historische betekenis in kennis-delen/ informeren
En een grote culturele rol.

De toekomst van de bibliotheek is niet afhankelijk van technische ontwikkelingen, maar van de keuze van mensen! Dus ook de keuze om de bibliotheek te willen blijven gebruiken als toegang tot kennis en informatie.
Dit betekent dat we (de bibliotheken) niet achterover kunnen leunen: we moeten er wel wat voor doen: wij moeten de mensen de keuze geven om de bibliotheek te gebruiken (wij dragen onze betekenis aan – mensen maken de keus om gebruik van ons te maken.)
Dat betekent ook dat we ons op andere plaatsen dan alleen het eigen gebouw als bibliotheek moeten laten zien:  nieuwe werkterreinen opzoeken, andere samenwerkingspartners zoeken.
Hoe verhoudt zich dat tot onze historische rol/ betekenis ?
Dat verhoudt zich nog steeds prima aldus Britta: kennis delen en beschikbaar stellen is een rol die de bibliotheek moet nemen- een belangrijke taak die nog steeds staat

Britta: de bibliotheken hebben een te kleine rol op dit moment! En dat kan gevaarlijk zijn voor het voortbestaan.
Onze rol kan zijn om de kenniskloof in de maatschappij te verkleinen- die opdracht hebben we (Unesco), de kloof kan door de digitalisering groter worden (hij die er wel gebruik van weet te maken en hij die dat niet weet en dus kennisachterstand krijgt)
Toegang tot literatuur en kennis moeten wij blijven verschaffen – op de manier waarop mensen bij kunnen blijven.
Maar doe dat wel op ene eigentijdse manier: treed buiten je eigen gebouw. Wees zichtbar in de maatschappij! Zorg dat je steun krijgt van andere organisaties, partners in de samenleving, zoek verbinding en investeer in goede contacten en zorg dat met name de politiek je blijft steunen. Ongeacht de toekomst!

(in Zweden zijn de meeste openbare bibliotheken gemeentelijke bibliotheken, onze ontwikkeling, zeker van de laatste jaren, naar verzelfstandiging, is daar onbekend- het lijkt dus dat de gemeentelijke/politiek steun vanzelfsprekend is, dat is echter niet zo terwijl veel bibliotheken wel zo acteren)- ik denk dat Britta daarom zo hamert op ‘ leun niet achterover, zorg dat je actief steun vanuit vele hoeken verzamelt-  Zweden blijft mi ook achter bij de Nederlandse ontwikkeling waarin bibliotheken juist heel veel samenwerken met andere organisaties en samen producten/diensten ontwikkelen en aanbieden- De partners zijn ook niet altijd in de omgeving, wel in stadbibliotheken en urban omgeving, stukken minder op het platteland- MB)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten