donderdag 15 april 2010

Halmstadkonferensen 2010 - dl 1

20e halmstad conferentie : toekomst voor de openbare bibliotheek

met als trefwoorden: vrijheid, gelijkheid,  facebook

de conferentie start met een diner in de stadsbibliotheek van Halmstad. Een modern gebouw (2006 de jaarlijkse architectuurprijs gewonnen) wat na veel politieke discussie na 10 jaar eindelijk gerealiseerd kon worden. Half over de rivier de Nissa hangend, de rivier die dwars door de stad heen loopt.

Zoals het hoort in een moderne stad  (90000 inwoners) ruime openingstijden, 7 dagen per week,  altijd een of meer actuele exposities, goede catering in huis (van koffie met koek tot complete maaltijden)…. een geliefd trefpunt voor jong , iets ouder, oud en  iets minder oud.
Het gebouw is in de omgeving neergezet, de bomen in het park naast de bieb staan in lijn met de palen waarop de bieb gebouwd is (esthetiek is een groot goed). De architect is overigens een Deen en het heeft erg veel discussie in de stad opgeleverd of dit nu wel het gebouw voor Halmstad moest worden en vooral of er wel gebouwd mocht worden in de Nissa (!). Tien jaar totaal heeft t geduurd voor t gebouw in 2006 geopend kon worden. 8000 m2 vloeroppervlak, 4000 op de begane grond, 2000 in de studieruimte benden en 2000 op de etage.  Een mooi gebouw, vloeiend in de omgeving neergezet. Heel veel licht en ruimte. Inrichting in drie kleuren: grijs voor kasten en plafond, groen voor alle zitjes voor publiek, rood voor personeel: bij een rood ingerichte plek kun je voor informatie terecht en hout op de vloer. Sinds het gebouw er is, is er (natuurlijk) geen discussie meer, sterker het heeft de architectuurprijs 2006 gekregen en nu is iedereen gewoon , nee buitengewoon trots op het gebouw.
Veel licht dankzij de hoge ramen. Veel, heel veel werkplekkken vrij te gebruiken en dat zie je ook. Overal hangen, zitten, werken mensen, met of zonder laptop. (wat op de foto's natuurlijk niet te zien is, want ook hier geldt: foto's maken OK, maar niet met mensen er op). Het glooiende grasveld naast het gebouw langs de rivier biedt, zeker bij mooi weer, de uitdaging om hier lekker relaxed rond te hangen. Het geeft de hele omgeving met het gebouw iets prettigs: hier gebeurt het, hier ben je graag!

www.halmstad.se   klik verder op fakta

Wat me ook hier wel weer opvalt is dat de website van de bibliotheek er weer een is die aan de gemeentelijke site hangt.  Met de daaraan gekoppelde uitstraling. Ik vind het opvallend dat Zweedse bibliotheken beduidend minder aandacht aan hun website besteden dan wij in Nederland gewend zijn. De uitstraling is die van de gemeente, de hoognodige zaken staan er op, maar om nu te zeggen dat het extra aantrekkelijk gepresenteerd wordt hmm…. Als daar nu ook nog aandacht aan besteed zou worden, worden ze onweerstaanbaar en voeren ze de toon in heel nood- west europa.
Maar dan moeten ze daar wel het nut van inzien. Tot op heden is dat er door de gemeentelijkheid van de bibliotheek vaak geen argument. K Zal ze ns lekker maken :-)

foto's van de bibliotheek- in willekeurige volgorde een handjevol indrukken:
http://www.flickr.com/photos/nice2ice/sets/72157623736245123



Geen opmerkingen:

Een reactie posten