zaterdag 17 april 2010

Halmstadkonferensen 2010 - dl 7 Ida Qvarnstrom


Ida Qvarnström- 
afgestudeerd in media en communicaties,  werkt met jongerencultuur vertelt over wat er eigenlijk gaande is in de wereld en wat de digitale samenleving inhoudt en wat dat voor bibliotheken betekent.

Twittra eller dö

Twitter, over de bibliotheek, de wereld en sociale media .
Ida ziet er uit als de oudere zus van Pippi ! Jong, brutaal, vrolijk en enthousiast.  Het zou ook raar geweest zijn als hier een oude man/vrouw had gestaan denk ik. Lekker luchtig begin van de dag (vroeg hoor om 800 uur de eerste presentatie en iedereen is er gewoon. Ook na het diner en aansluitend feest met band van gisteravond. Dat kunnen ze wel die Zweden, een conferentie organiseren en vooral er een feestje van maken.)

Ida laat een filmpje zien van twee oudere mensen die aan het digitaliseren zijn: ze hebben een tv met afstandsbediening gekocht, maar krijgen het niet aan de praat. Dags att digitalisera.

Vervolgens houdt Ida een kleine quiz onder de aanwezigen over facebook, flickr, bambuser, you tube , twitter en delicious, wat het is, waar het voor gebruikt wordt.  
Ze vraagt zo eens welke mensen de verschillende media gebruiken:het is een teleurstellend klein aantal, facebook is bekend  (dat valt me overigens weer op in Zweden: men hecht veel belang aan facebook) you tube gaat nog, flickr ook, maar twitter en delicious: er blijft maar een handjevol handen over (en dat in een zaal met ca 300 congresgangers die allen gekomen zijn voor de toekomst van de bibliotheek (!) )!)
Dit verklaart ook het verhaal van Ida, het is duidelijk en soort zendingswerk over de rol en het gebruik van moderne media in en door de bibliotheek.

Ze vertelt over gebruik van Remix and mash ups: creativiteit en samenwerking kan de wereld redden?!
Ida zegt: de bibliotheek = beter dan google:  schreeuw het uit bibliotheken!
En vooral gebruik de moderne media: Het is twitteren of doodgaan voor de bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten